torsdag 20 augusti 2009

Topp 5 att göra vid diagnos hälsporre...

Vad har hänt med folket under sommaren, är det alla flip-flops som söndrat de svenska fossingarna? Den sista veckan har det ramlat in flera mail från helt nya personer från norr till söder som precis fått den där "konstiga smärtan i foten" undersökt av en läkare.
Jag är ingen läkare men baserat på egna och andras erfarenheter, kunskap och diverse misstag följer här den AKUTA TOPP 5-LISTAN för en nyskadad med diagnos hälsporre eller plantar fasciit:

1. VILA så mycket livet/din tillvaro tillåter och använd kryckor om du trots allt måste gå...
2. Gå inte ett endaste litet steg utan SKOR på fötterna! (inne/hemma gäller inneskor&tofflor)
3. Påbörja ANTIINFLAMMATORISK kur, Naproxen eller Diklofenak via recept. (Glöm inte magstärkare som ex. Omeprazol så behöver du inte dra på dig magkatarr också)
4. Kräv en REMISS TILL ORTOPEDTEKNIKEN i det landsting du hör hemma. Detta för att så snabbt som det bara är möjligt få komma dit och göra avgjutning för speciellt utformade sulor. Väntetiden verkar vara lång oavsett var i landet man bor men sulorna är ett måste för läkning. Köp INTE sulor i sportaffärer osv, du behöver individuellt utprovade!
5. KYL! Smärtlindra med is och ev. Alvedon men ta det lugnt med värktabletterna eftersom risken finns att du inte fullt ut känner av skadan och därmed förvärrar den.

...Sen är det självklart att du ska få din fot röntgad, det är inte alls säkert att du har hunnit få någon sporre under hälen, det kan vara Plantar Fasciit och det är bra att veta skillnaden för att avgöra framöver vad som är den bästa behandlingen för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar