måndag 8 juni 2009

Skor för oss med inlägg...


Vikten av ordentliga skor kan nog aldrig få för stor uppmärksamhet! Skorna på bilden är och förblir förbjudna för den som drabbats av den här sortens fotproblem. Enligt de ortopedtekniker jag har träffat kan man sammanfatta en bra sko på följande vis:
-bra stötdämpning
-sitta ordentligt på foten, inga öppna hälar eller liknande & helst knytas med snören så att de verkligen sitter fast på foten
- vara vridstyv
- ha en skena inbyggd i sulan vilket innebär att man endast kan vika sulan från tårna fram till mitten av skon. Skenan stödjer fotens plantarsena och underlättar avlastning av senan vid gång.

Personliga favoriter är naturligtvis de skor jag hittar som jag över huvudtaget kan använda ;-) men bland märken som allt som oftast går att använda tillsammans med specialgjorda sulor märks Hästen (ja de gör inte bara sängar utan bra skor som uppfyller ortopedens samtliga krav, ovanligt!) och i viss mån Rockport, Rieker och Ecco.
Rieker är bra eftersom de också har sandaler med uttagbar sula så att man kan använda sina egna specialsulor i dem- underbart på sommaren! Det luriga är att en riktigt bra sko kan uppfylla alla krav utom just det att det skall vara en skena i sulan och detta måste man alltså vrida och känna på själv, par för par, för att se att det finns. Hästen är som sagt unika i det avseendet eftersom de alltid har en skena inbyggd. Har däremot inte kollat om Hästen har några herrskor…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar