måndag 8 juni 2009

Vad är Hälsporre?


Begreppen är lite kluriga att hålla isär. I mångt och mycket verkar det vara samma slags smärtproblematik för Plantarfasciit som Hälsporre. Båda är resultatet av överbelastning av fotens senor som ger rejäla smärtor under hälen. Under en längre tids inflammation, medan kroppen själv försöker reparera de små skadorna i plantarsenan, kan dock kroppen börja lagra kalk i det fäste där plantarsenan fäster sig mot hälbenet. Efter en tid har det bildats ett litet horn av kalk under hälen- och det är den man kallar hälsporre.

Själva sporren är alltså ett resultat av en längre tids inflammation av senan under foten och sporren kan ses på röntgen. Men, det sägs också att man kan hitta en hälsporre på en röntgenbild utan att personen ifråga någonsin haft ont under hälen. Det är alltså inte hälsporren som sådan som gör ont, utan inflammationstillståndet i foten.

Behandlingsformerna för hälsporre verkar därför vara nästan samma som för plantar fasciit; avlastning med sulor, antiinflammatoriskt osv. Något jag inte själv har testat är tryckvågsbehandling som verkar vara en effektiv och kraftfull behandling mot själva hälsporren. http://www.ergomove.no/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar